Πως υπολογίζονται οι αποδόσεις στο στοιχημα
Ίσως να έχετε ακούσει αρκετές φορές το... ρητό που συνδέει τις αποδόσεις και το στοίχημα. «Στοίχημα ίσον απόδοση» και όχι άδικα θα λέγαμε καθώς για την επιλογή ενός σημείου πρωταρχικό ρόλο παίζει η απόδοση. Πότε όμως αξίζει να πονταριστεί ένα σημείο και ποια είναι η έννοια της «σωστής απόδοσης»; Για να απαντηθούν τα δυο αυτά ερωτήματα θα χρειαστεί πρώτα να δούμε πως υπολογίζονται οι αποδόσεις στο στοίχημα και ποιοι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή αποδόσεων.
👉 Για όσους ενδεχομένως δεν το γνωρίζουν, αξίζει να αναφέρουμε πως την «παλαιά εποχή», οι αποδόσεις προκύπτανε από κάθε μπουκ ξεχωριστά. Μοιραία το σετ αποδόσεων είχε μεγάλες αποκλίσεις, όμως πλέον οι μεγαλύτερες στοιχηματικές του κόσμου «παίζουν μπάλα» μόνες τους και από πίσω ακολουθούν οι μικρότερες.
Αποδόσεις στο στοίχημα: Πως προκύπτουν
Ας δούμε σε αυτό το σημείο πως προκύπτουν οι αποδόσεις στο στοίχημα για το βασικό σετ (1Χ2). Θεωρητικά (και μαθηματικά) οι πιθανότητες επαλήθευσης κάθε σημείου είναι μοιρασμένες (από 33,33%). Όταν εσείς βλέπετε τον άσο της Μπαρτσελόνα στο 1.25 και το διπλό της Οσασούνα στο 9.50, είναι φανερό πως κάποιοι παράγοντες έχουν μεταβάλει σημαντικά τις «μοιρασμένες πιθανότητες». Πρώτος και κύριος παράγοντας είναι η δυναμικότητα των ομάδων. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τους μπουκ για να διαπιστώσουμε πως πιθανή νίκη της Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να θεωρείται το ίδιο πιθανή με την επικράτηση της Οσασούνα. Αυτό αποτυπώνεται και στον βαθμολογικό πίνακα, όχι όμως σε απόλυτο βαθμό. Γιατί όταν δυο ισόβαθμες ομάδες κοντράρονται, το σετ αποδόσεων δεν είναι (υποχρεωτικά) μοιρασμένο.
Άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την διαμόρφωση αποδόσεων είναι η φόρμα των ομάδων. Αρκετές φορές ίσως να έχετε ακούσει το ότι «στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος θα πλήρωνε η νίκη της τάδε ομάδας περισσότερο». Αυτό γιατί βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλό μομέντουμ, από ότι στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, επομένως η αγωνιστική της κατάσταση θα παίξει σημαντικό λόγο στην μεταβολή της απόδοσης.
Τρίτο σημαντικό κριτήριο που επηρεάζει τις αποδόσεις στο στοίχημα είναι η προϊστορία των δυο ομάδων. Πόσες φορές συναντάτε περιπτώσεις αγώνων όπου ο γηπεδούχος έχει... ξεχάσει πότε ηττήθηκε τελευταία από τον αντίπαλο του και παρ' όλα αυτά οι αποδόσεις του αγώνα (στο 1Χ2) δεν είναι συντριπτικά υπέρ του φιλοξενούμενου; Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Αγγλία, όπου οι παραδόσεις κρατάνε... αρκετές δεκαετίες.
Αλλαγή αποδόσεων: Όταν το κίνητρο «μιλάει»
Ειδικά όταν βαδίζουμε προς το φινάλε των πρωταθλημάτων, παρατηρούμε περιπτώσεις αγώνων που μια ομάδα που «καίγεται» για βαθμούς αντιμετωπίζει μια αδιάφορη. Δεν σημαίνει πως πάντα ο άμεσα ενδιαφερόμενος θα κερδίσει και τον αγώνα, όμως αρκεί αυτό προκειμένου να μεταβάλει τις αποδόσεις.
Εκτός του «αδιάφορου» βαθμολογικά, το σετ αποδόσεων ενδέχεται να μεταβληθεί σημαντικά και από το ρεπορτάζ των ομάδων. Εάν για παράδειγμα προκύψει ένας τραυματισμός ενός πολύ σημαντικού ποδοσφαιριστή, μοιραία οι αποδόσεις θα μεταβληθούν αναλόγως. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί εφόσον διαταραχθεί και το κλίμα στα αποδυτήρια ενός συλλόγου. Ένα συμβάν αρνητικό είναι ικανό να τροποποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις αποδόσεις.
Κλείνοντας, να αναφερθούμε σε έναν τελευταίο παράγοντα που αποτελεί «μια κατηγορία μόνος του». Ο λόγος για τα πονταρίσματα στην Ασία, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάζουν τις αποδόσεις. Εάν ο τζίρος που θα μαζευτεί σε ένα σετ αποδόσεων (συνήθως δυο αγορών, όπως για παράδειγμα είναι το Under/Over) είναι αρκετά ⬆ υψηλός υπέρ του ενός ή του άλλου σημείου, τότε θα πρέπει να περιμένουμε σημαντική μεταβολή της απόδοσης.
Εσείς θα πρέπει να θυμάστε πως στην διαμόρφωση αποδόσεων οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι αρκετοί. Η διαδρομή που «ακολουθεί» το κάθε σετ αποδόσεων επηρεάζεται από πολλά και διαφορετικά κριτήρια και κάτι ανάλογο ισχύει και στο ζωντανό στοιχηματισμό.
Κορυφαίες Στοιχηματικές στην Ελλάδα